Det ble en stor helg på Rudskogen for Mads Emil  og NMK-Sør Gudbransdal da han tok dobbelseier og ble Norgesmesterskapet i Formel Basic.

Det var Joakim Trinerud Rognlien og Mads Emil  som deltok i Formel Basic for NMK Sør-Gudbrandsdal og Andreas Hagelund for NMK Elverum. Veldig gledelig og morsomt at Andreas vil prøve seg i Formel Basic.  Også gledelig at Theodor Olsen har bestemt seg for å prøve Formel bil neste år. Snart er det dannet et nytt "Team Innlandet" i Formel også :)

Fredag var det treningsdag og det fungerte veldig bra for guttene. Etter rundetidene å bedømme hadde ihvertfall Joakim og Mads tidene inne til å kjempe helt i teten.

Lørdag var det NorgesCup løp med norske og svenske førere. På tidkjøringen på lørdag formiddag satte Mads Emil raskeste rundetid og tredje beste tid på Joakim. Perfekt utgangspunkt.

Mads Emil hadde derfor pole position og 1. startspor i finalen. Han kom godt ut og beholdt ledelsen inn i første sving tett fulgt av en svenske og Joakim rett bak. Det var tett og jevnt hele løpet, men Mads Emil var stort sett i ledelsen hele løpet og vant med minst mulig margin over svensken med kun 4/100 dels margin. Joakim kjørte inn til en flott 3. plass og NMK Sør-Gudbrandsdal fikk to på pallen.

Søndag var det NM og norgesmesteren i Formel Basic skulle kåres. Det var warm up på formiddagen med 15 min oppvarmingskjøring før finalen gikk senere på dagen. Det var her det fatale skjedde for Joakim, for plutselig kom det mistenkelige bankelyder fra motoren og han måtte bare avbryte og kjøre inn. Mekaniker Bjørn Rognlien kunne fort konstatere at dette var alvorlig havari og finalekjøringen måtte bare avblåses. Utrolig synd for Joakim som hadde ligget i tetskiktet på lørdagen og var absolutt med i kampen om NM tittelen.

Mads Emil sin bil fungerte perfekt, men hadde litt problemer med feste bak pga. dekkene. Det var da en storsinnet Joakim kom med sine bakhjul til Mads Emil for de fungerte perfekt og han fikk ikke kjørt mer pga. motorhavari. Disse ble satt på bilen til Mads Emil og det skulle senere vise seg at disse satt perfekt og var til stor hjelp i finalen.

Mads Emil hadde pole position i NM finalen, fikk en litt trøblene start og gikk inn i første sving som nummer tre. Rudskogen har to meget krevende svinger som må kjøres perfekt for å sette gode rundetider. Den første er kalt «angsten» der bilene stuper ned en utforkjøring i ca 190 kmt for så en krapp høyresving og oppover tilsvarende bakke. Den som ikke har nok mot og råskap til å holde farten her taper hele veien opp igjen og kan fort tape et sekund på runden her. Etter at man er ferdig med «angsten» går det på nytt ned i nesten tilsvarende utfordring som kalles»slakter`n» som om mulig er ennå verre å kjøre riktig. Her må det i tillegg til mot og råskap også en porsjon djevelskap til for å tørre å holde farten oppe gjennom «slakter`n». Det var i disse to svingene Mads Emil avgjorde løpet da han kjørte de perfekt.

Rudskogen har en lengde på 3,2 km og en veldig lang rett målstrekke. Når bilene kommer ut på rettstrekka er det avgjørende å få heng på bilen foran og få utnyttet vakumet (streemen) fra bilen foran. Bilen bak oppnår da mye større hastighet og kan på slutten av strekka svinge ut og kjøre forbi og først inn i svingen. Dette gjentok seg gang på gang for Mads Emil, for på rettstrekka kom den argeste konkurrenten forbi og la seg først inn i første sving. Men det hjalp lite for Mads tok de bestandig i forannevnte «angsten» eller «slakter`n» og kom først ut igjen. Det var en utrolig jevn og tett finale der de 4-5 første førerne kjempa en intens kamp og bytta posisjoner hele løpet.

I siste sving leda Mads Emil ut på rettstrekket før målgang, men nok en gang kom svensken i «streemen» bak Mads og svinga ut like før målflagget, kom opp på siden, men nok en gang holdt Mads Emil unna og vant knepent over svensken. Om svensken hadde vunnet hadde Mads Emil uansett blitt Norgesmester da svenskene ikke var med i den kampen, kun vinner av løpet.

Andreas Hagelund brukte treningen og løpene til å bli kjent med bil og kjøreteknikk og hadde stor fremgang i hele helga. Andreas tar dette fort og kjørte så bra på slutten at han kjørte seg inn til en flott 6. plass i NM finalen. 

Etter løpet var det kun en symbolsk premieutdeling da premier og lauvbærkrans blir utdelt til NM vinnere på gallaen til Norges Bilsportsforbund i november.

Løpet og seiersintervju blir sendt i Viasat Sport senere. Det ble jo litt oppstuss da de fikk høre at det var kun fjerde løpet Mads Emil kjørte i Formel Basic og at han fortsatt hadde debutantlisens.

17. sep, 2012